Ridlektioner - Stall Callimac

Search
Go to content

Main menu:

Ridlektioner

RIDLEKTIONER

Inriktning

Vår undervisning är inriktad på dressyr, hoppning och uteritter. Men vi rider inte western eller akademiskt. Även om det finns mycket som är samma, så har man lite olika målsättning och utgångspunkt med ridningen. Vår målsättning och utgångspunkt är att vi följer TR (tävlingsreglementet) och Svenska Ridsportsförbundets riktlinjer. Samtidigt som vi arbetar mycket med ryttarens sits och inverkan och vill ha en mjuk ridning, där ryttaren arbetar tillsammans med hästen.

För regelbundna ridlektioner rekommenderar vi att barnen är minst 7 år. För de yngre barnen kan vi erbjuda "ponnyledning" i skog och mark, samt kortare stunder i paddock. Uppåt har vi ingen åldergräns, vi har välutbildade hästar/ponnyer som uppskattas av rutinerade vuxna och ungdomsryttare. Dock har vi inte så många stora hästar, och därför har vi viktgränser på flera hästar och begränsade möjligheter att ta emot ryttare som väger över 80 kg.

Både nybörjare och avancerade ryttare är välkomna. Ryttare med egen häst är också välkomna, oavsett storlek och ras.

Undervisning


För att kunna hålla hög kvalitet rider vi enskilt eller i små grupper - vanligtvis 2 till 4 elever. Det är omväxlande sitsträning, dressyr, hoppning och ridning i skog och mark. Omfattningen beror på ryttarens önskemål och kunskapsnivå. Har man inte ridit så mycket innan så får man börja med att bli longerad (dvs man sitter på en häst som ridläraren longerar), för att först hitta sits och balans innan man får lära sig att styra och inverka på hästen.

Utbildningen är individuellt anpassad, och ridinstruktör och elev sätter tillsammans upp mål och delmål.

Som utgångspunkt använder vi Ridsportsförbundets utbildningsplan där både märkestagning och programridning ingår. Utbildningen är indelade i olika nivåer, från nybörjare till nivå sju (se utbildningsplan
).

Vi rider oftast utomhus, i paddocken eller i skog och mark. Det finns även möjlighet att åka ridhus (om det inte är för mycket is och snö), men då tillkommer ridhusavgift och ev medlemskap i Herrljunga Ridklubb.

Målsättning


Vi vill att ryttarna ska:
- Få en allsidig utbildning i ridning och hästkunskap.
- Lära sig förstå hästens språk och beteende.
- Hitta en god balans och lära sig känna hur hästen rör sig.
- Lära sig att inverka på hästen på rätt sätt, och arbeta med hästen i stället för mot den
- Lära sig hur man bör rida och sköta hästen för att få den att trivas, utvecklas och hålla sig frisk och sund.


Teori

Teori och hästskötsel ingår till en viss del i lektionerna, men vi har också separata teorikurser på olika nivåer och med olika inriktning, t ex teorikurs för Ryttarmärke, longering, löshoppning, hästmassage, utfordring, hovvård etc, kom gärna med önskemål.

Vidareutbildning och tävling

Det finns möjlighet att bli medryttare/fodervärd, samt att delta i dressyr- och hoppträning för Camilla. Vill eleverna tävla på våra hästar, så går det oftast bra, både på träningstävling/programridning här hemma, och på tävlingar borta (ryttaren betalar då transport och tävlingsavgifter samt licenser).

Klädsel:
- Stövlar eller kängor med klack,
- Bekväma långbyxor utan kraftiga sömmar på insidan av benen som kan skava,
- Gärna tunna och smidiga handskar,
- Regnkläder
Ridhjälmar finns att låna för de som inte har egna.

Prisexempel på ridlektioner:

För att ridningen ska gå framåt och eleven utvecklas och lära sig så mycket som möjligt, så är det viktigt med regelbundna ridlektioner, minst 1 gång/vecka, som omfattar både dressyr, hoppning och uteritt. Därför subventionerar vi regelbunden ridning och erbjuder ett lågt pris när man bokar och betalar för en termin i förväg. Vill man rida enstaka gånger, så går det också bra men då betalar man ett högre pris. Enstaka privatlektioner omfattar grundläggande ridning och dressyr. Vill man hoppa enstaka gånger (läs under fliken "hoppträning") bör man ha tagit minst ett par dressyrlektioner hos oss innan, och priset är något högre, 300 kr.

- Grupplektion ca 45 min 1 gång/vecka: 150 kr (vuxna 180 kr)
OBS! Måste bokas och betalas för hel termin.
- Grupplektion enstaka gånger (ej varje vecka)
180 kr (vuxna 220 kr)

- Privatlektion 1-2 elever ca 45-60 min 1 gång/vecka 250 kr (vuxna 280 kr)
OBS! Måste bokas och betalas för hel termin
- Privatlektion enstaka gånger (ej varje vecka)
300 kr (vuxna 330 kr)

 
 
Back to content | Back to main menu