Problem med att sänka hälarna - Stall Callimac

Search
Go to content

Main menu:

Problem med att sänka hälarna

Tips och råd > Ryttarens träning

Hur ska man träna för att lättare kunna sänka hälarna?

Det finns flera övningar man kan göra.

En av de bästa övningarna är utan häst. Då ställer du dig på ett trappsteg, med framkanten av foten på trappsteget, och resten av foten utanför. Häv dig upp på tå, sjunk sedan ner med hela vikten i hälarna, ställ dig på tå igen, sjunk ner med hälarna osv. Börja med 5-10 tåhävningar och öka successivt upp till närmare 50. Det är en bra övning även för balansen.

Det finns också olika avsuttna övningar man kan göra för att stretcha vadmuskler och hälsenor.

En bra uppsutten övning är att stå upp i tvåpunktssits i skritt i början av varje ridpass (med tillräckligt korta stigläder). Börja en kortare stund och öka upp till 5-10 min. Här är det viktigt att du verkligen är avslappnad i lår, knän och fotleder, så att du inte kniper någonstans. Hela vikten ska sjunka ner i hälarna. Var dock noga så att du står i en korrekt tvåpunktssits, och inte börjar spjärna i stigbyglarna så att underskänkeln åker fram.

P.S När du rider så tänk hellre att du ska släppa ner knäna och ev höja tårna. Tänker man att man ska "pressa ner" hälarna skapas spänningar i benen och det är lätt att bli stum och styv i skänklarna, eller att man börjar spjärna i stigbyglarna så att man hamnar i stolsits.

Med en väl avpassad dressyrsadel är det ofta relativt lätt att sitta korrekt i eftersom man automatiskt hamnar i balans för den lodräta sitsen; säte och knä hamnar på rätt plats utan att man behöver anstränga sig, och då hamnar oftast även hälen rätt.

Många allround- och hoppsadlar kan vara svåra att sitta i en korrekt lodrät sits. Ofta är vulstren så framskurna att de inte ger något som helst stöd för knäet när man sitter i korrekt lodrät sits. Framför allt flatback-sadlar gör också ofta att sätet hamnar för långt bak i sadeln, och för att kompensera är det lätt att man blir lite kutryggig och börjar knipa med skänkeln för att hålla sig kvar.

Sitter man korrekt, bara med hjälp av balansen, och vikten är rätt fördelat mellan sittben och skrev - då är det ganska lätt att slappna av i skänklarna. Ger sadeln inte rätt stöd är det mycket svårare att bara sitta rätt upp och ner i balans, och då blir det lätt att man drar upp knäna eller börja knipa med skänklarna... och då blir följden oftast att hälarna åker upp.

En annan sak: Hur mycket hälarna ska vara sänkta beror på om man rider dressyr eller hoppning. I dressyr räcker det att foten är ungefär parallell med marken, med hälen bara något lägre. I hoppning behöver man en mer sänkt häl för att få bättre balans (man sitter ju inte i sadeln) och för att kunna fjädra korrekt i benens vinklar. Man ska dock inte sänka hälen mer än att det fortfarande finns "fjädring" kvar i fotleden.

Att tårna åker ner vid barbackaridning är ganska vanligt och det har inte så stor betydelse förutsatt att skänklarna är avslappnade och hänger rakt ner. Idealet är dock att fotsulorna vid barbackaridning är parallella med marken, men det är svårare att uppnå utan stigbyglar och förutsätter en viss muskelanspänning i skänkeln.
(Börjar man knipa med skänklarna för att hålla sig kvar, är det dock ett allvarligt fel som lätt blir en ovana.)

 
 
Back to content | Back to main menu