Öva tempoväxlingar i trav med bibehållen takt - Stall Callimac

Search
Go to content

Main menu:

Öva tempoväxlingar i trav med bibehållen takt

Tips och råd > Ryttarens träning

Hur övar man bäst tempoväxlingar i trav med bibehållen takt?

Börja med små tempoväxlingar under korta sträckor - minska tempot några meter, öka några meter, minska igen osv. För att kunna öka tempot längre sträckor måste hästen först bygga upp muskler, och det gör det genom dessa ständiga övergångar + att den ökar elasticitet, balans och schwung. Öka så småningom sträckornas längd.

När du rider dessa tempoväxlingar är det viktigt att du rider på rätt sätt, så att hästen trampar under sig mer. Det kan lätt bli att hästen "tappar bakdelen" i minskningarna, och "skjuter ifrån" utan att trampa under sig i ökningarna.

Ett sätt att tänka i hjälpgivningen kan vara:
1. Minska tempot med hjälp av förhållningar. Behåll det minskade tempot en liten stund.
2. Öka drivningen utan att låta hästen öka tempot. (Ha en stilla mjuk kontakt med bettet och öka drivningen några steg eller tills du känner att hästen tänker öka tempot. Om hästen vill öka tempot, upphör med drivningen och om inte det räcker möt med en mjuk förhållning direkt följd av en eftergift.) Du ska känna att hästen börjar trampa lite aktivare med bakbenen. Upprepa ev. några gånger.
3. När du känner att hästen "har laddat energi", öka drivningen igen men mjukna mer i handen när du känner att hästen driver på bak och tillåt hästen att öka tempot (dock utan att tappa kontakten med bettet, bibehåll den lodräta sitsen). Det ska kännas som om hästen välver sig upp under dig.
4. Efter en kort stund, innan hästen börjar mattas i bakbensarbetet, driver du lite extra igen med bibehållen kontakt med bettet = halvhalt. Mjukna och möt med upprepade förhållningar omväxlande med drivning, för att minska tempot med bibehållen bakbensaktivitet. Bibehåll det minskade tempot en kort stund, upprepa p 2 ovan osv...

Om du får problem med dessa tempoväxlingar, gå tillbaka och öva övergångar, först med renodlade och sedan med samverkande hjälper. Det jag har beskrivit ovan är tempoväxlingar med samverkande hjälper. Innan du gör dessa bör du även pröva tempoväxlingar med renodlade hjälper. (Se beskrivning under Tips och råd - Hästens träning- Bristande arbetsvilja.)

Lite olika övningar för att kunna länga på traven utan att det blir springigt:

1. Lägg ut travbommar på normalavstånd och trava över. Läng sedan avståndet lite i taget. Här får du hjälp av bommarna för att verkligen länga steglängden i stället för att få kortare, snabbare steg. Viktigt att bara länga avstånden lite i taget och att göra halvhalter före och efter. Det är ganska lätt hänt att hästen kommer över tygeln annars.

2. Sätt ut två koner och räkna antalet trav steg emellan dem. Försök sedan att minska antalet travsteg emellan. Bra kontroll på om stegen verkligen blir längre. Även här viktigt med halvhalter före och efter. Risk för att hästen kommer över tygeln om man pressar för mycket utan att tänka på balans och form.

3. Öva på långsidan - öka mellan M och B, minska ca 5 m runt B, öka igen mellan B och F, minska vid F osv. Hästen lär sig ganska snabbt att tänka framåt vid M. Viktigt att få igenom minskningen innan B, kan vara lite svårt att hinna öka igen efter B men en bra övning för att få hästen att tänka framåt och lyssna.

4. Rid skänkelvikning eller öppna ca halva långsidan, rid över ridbanan på kort diagonal och öka ur skänkelvikningen. Bra övning för att få med bakbenen. Var noga med att hästen är rak innan ökningen.

Det finns många andra bra övningar. Det är viktigt att ta ett steg i taget. Det är också svårt att göra bra tempoväxlingar innan övergångarna är bra.

 
 
Back to content | Back to main menu