Ryttarens sits och inverkan - Stall Callimac

Search
Go to content

Main menu:

Ryttarens sits och inverkan

Tips och råd > Ryttarens träning

Sits och inverkan

För att kunna jobba med hästen, i stället för mot den, krävs vissa saker:
1. Att ryttaren sitter i balans och har rätt vinklar i kroppen.
2. Att ryttaren är avslappnad och är följsam i armarna .
3. Att ryttaren kan känna hur hästen rör sig och reagerar.
4. Att ryttaren vet hur hon kan inverka på hästen med de olika hjälperna.
5. Att ryttaren är medveten om hur hon använder sin egen kropp, och kan röra kroppsdelarna oberoende av varandra.


Att sitta i balans

Att man sitter i balans innebär två saker:

1. Att ryttarens kroppsdelar ska vara placerade rätt ovanför och rätt under kroppens (ryttarens) tyngdpunkt. Tar man bort hästen under ryttaren så ska ryttaren inte falla omkull. Det innebär ungefär en lodrät linje mellan axel, höft och häl. Och att ryttarens vikt fördelas över tre platser: skrevet och de båda sittbenen

2. För att hela ekipaget (ryttare + häst) ska vara i balans, så krävs dessutom att ryttarens tyngdpunkt sammanfaller med hästens tyngdpunkt. Det förutsätter att sadelns djupaste punkt ligger mitt i sadeln och att den är placerad rätt över hästens tyngdpunkt.

TESTA SJÄLV:
- Bind upp hästen i stallgången och sadla. Var noga med att placera sadeln på rätt ställe, precis bakom bogbladet. Var hamnar den lägsta punkten på sätet?
- Tag ut hästen ur stallet och sitt upp. Försök att känna hur mycket tyngd av din tyngd som är placerad på sittbenen och skrevet (insidan av låren). Känns tyngden lika fördelad? Eller är det någon av punkterna som inte känns lika tydligt?
Om sittbenen börjar lätta ur sadeln, så beror det oftast på ett alltför framåtlutat överliv. Bär sittbenen den största tyngden, så har förmodligen underskänklarna åkt för långt fram.

 
 
Back to content | Back to main menu