Risk för ledinfektioner vid ledbehandling? - Stall Callimac

Search
Go to content

Main menu:

Risk för ledinfektioner vid ledbehandling?

Tips och råd > Skador, sjukdomar m m

Finns det risk att hästen får ledinfektion vid ledbehandling?

Risken att det händer är inte så stor, det är framför allt om hästen inte vill stå stilla som sådant kan hända.

Men det ska inte skrämma någon från att spruta i leden egentligen. Vad som är viktigt är övervakning av hästen efter behandlingen - kolla temp, ev svullnad och plötslig rejäl hälta (4-5 grader) flera gånger om dagen de första dagarna efter behandling. Detta är jätteviktigt - men många glömmer det och veterinärerna informerar inte alltid tillräckligt noga.

Blir hästen plötsligt halt med hög feber - åk in omedelbart till klinik (det hänger på timmar!). Kommer hästen in med en gång och veterinärerna spolar ur leden och lägger in antibiotika i leden så klarar sig hästen oftast - men det går inte att ta ut distriktsveterinären eller avvakta en dag. Man får också räkna med att hästen blir inlagd ca 1 vecka och konvalescens därefter, men sköts det så har den stora chanser att bli bra. Detta gäller inte bara vid injektioner i led, utan även sår i närhet av ledgångar och senskidor.

Jag har råkat ut för sådana infektioner 3 gånger och alla hästarna klarade sig och blev helt återställda pga omedelbar transport till klinik. Ena hästen var efter ledinjektion. Den andra efter sårskada på ett bakben som gick in i senskidan. Och den tredje också liten sårskada (ca 2x1 cm) som gick in i leden på ett bakben. Men hade vi inte åkt in omedelbart hade förmodligen ingen av hästarna klarat sig.

 
 
Back to content | Back to main menu