Kylande eller värmande liniment? - Stall Callimac

Search
Go to content

Main menu:

Kylande eller värmande liniment?

Tips och råd > Skador, sjukdomar m m

Kylande eller värmande liniment?

Kyla på akuta skador (senskador, vrickningar) de första dygnen, för att minska svullnad och värme (drar ihop blodkärlen). Kyla kan också användas i förebyggande syfte efter hård ansträngning på nedre delen av benen, ifall att hästen fått någon liten blödning i vävnaderna som inte märks.

Värme på gamla skador för att öka blodcirkulationen. Varma muskler mår inte bra av att kylas av plötsligt - det drar ihop blodkärlen och stoppar/minskar bortförseln av slaggprodukter (mjölksyra) från musklerna, vilket kan ge träningsvärk och stela muskler. Därför täckar man efter ansträngning i kallt väder, samt använder varmt/ljummet vatten när man spolar svettiga hästar på kroppen (ovanför framknä/has=där musklerna sitter).

Det finns tillfällen då hela hästen behöver kylas ner efter ansträngning för att undvika överhettning. T ex mycket hårt arbete i hett klimat. Men det får fel effekt efter normala dressyr eller hoppträningar här i svenskt klimat. Uthållightsprovet i fälttävlan på hög nivå kan vara annorlunda eftersom det är maximal ansträngning under en längre period, likaså distansritt, framförallt i varmare länder. Jag vet att det forskades en del om hästens prestationsmöjligheter i hett klimat inför ett OS som skulle gå av stapeln, och det var vattenduschar m m. Men då pratade de om temperaturer på en bra bit över 45 grader i luften. Så det är inte så tillämpbart i Sverige - även om de "kyler" blir det inte kallt pga den höga utetemperaturen. De ställer inte heller in hästen i boxen efteråt, utan kyler medan de leder hästen för att få en kontrollerad avsvalning. Tror också att det framför allt var huvud och ben som kyldes ner och inte de stora muskelgrupperna på bakdel, rygg och bog. "Härmar" man specifika skötselrutiner rakt av, utan att veta varför de görs och vilken effekt de har på hästen kan det bli helt fel...

 
 
Back to content | Back to main menu