Fodervärd - Stall Callimac

Search
Go to content

Main menu:

Fodervärd

Tips och råd > Allmänna frågor

Jag anser att fodervärden ska stå för försäkringen. Om jag lånar ut något förväntar jag mig att få tillbaka det i samma skick (eller bättre) som när jag lånade ut det. Lånar jag ut en häst som är värd säg 50.000, så förväntar jag att få tillbaka hästen igen. Säg nu att något händer så att hästen förolyckas (den kommer lös och blir påkörd av en bil, får benet avsparkat i hagen etc). Det innebär att fodervärden inte kan lämna tillbaka hästen, eftersom den är död. Ska då hästägaren plötsligt förlora 50.000 pga något som han/hon inte kan påverka? (hästen är i fodervärdens vård och fodervården har ansvar för hästen). Det är ju inte ok. Alternativet är då att fodervärden betalar tillbaka hästens värde, dvs 50.000 kr. Vilket få personer kan göra. Det är därför livförsäkringar finns - för att ersätta någots värde när det dör, försvinner etc. Hästägaren TJÄNAR ju inte 50.000 när det betalas ut från försäkringsbolaget. Utan hästägaren får 50.000 i ersättning för hästen, som inte längre finns. För att kunna ersätta hästen genom att köpa en ny.

På samma sätt är det med veterinärförsäkringen. Står hästen i en hage hemma och inte används (eller rids av ägaren), så är risken för skador ganska liten. Men flyttas den till ett annat stall, går med nya hästar, rids av en ny ryttare, på andra underlag osv - då är skaderisken mycket större och ägaren kan inte påverka den genom att vara noggrann i omsorg och ridning. Risken står fodervärden för, som använder hästen. Därför ska fodervärden också betala för veterinärkostnader etc, och därför är det i fodervärdens intresse att hästen har en veterinärvårdsförsäkring som hon/han kan utnyttja vid ev skador.


Men det bör vara hästägaren som står som försäkringstagare, medan det är fodervärden som betalar försäkringskostnaden. Viktigt att tänka på! Som fodervärd bör man då hela tiden ha en kopia på giltigt försäkringsavtal, ifall något skulle hända som kräver veterinärvård.


Veterinärbesiktning är att rekommendera, både vid utlämnandet och tillbakalämnandet. Så att fodervärden vet att de får en frisk häst, och så att ägaren vet att hon får tillbaka en frisk. Har den någon skada vid tillbkalämnandet så bör ju fodervärden stå för kostn
aden för behandling.

Om fodervärden tränar, utbildar eller på annat sätt "förbättrar hästen" så bör man ha andra avtal. Då kanske fodervärden bör få omkostnaderna betalda, eller t o m få betalt för att träna hästen. Det beror ju på fodervärdens utbildning/kunskap i förhållande till hästens och ägarens utbildning/kunskap och vad syftet är med utlåningen resp lånet av hästen. Men då är det extra viktigt att avtala om, och skriva ned i avtalet, vem som ska stå för risken vid ev skador etc.

 
 
Back to content | Back to main menu