Att borsta och rykta - Stall Callimac

Search
Go to content

Main menu:

Att borsta och rykta

Hästkunskap > Nybörjare

8. VARFÖR MAN SKA BORSTA HÄSTEN?

- Man borstar hästen för att den ska bli ren, så att all smuts försvinner och att hästen inte ska få skav av utrustningen. Det är viktigast att hästen är ren på rygg och buk, där sadel och sadelgjord ska ligga, samt på huvudet där grimma och träns ska sitta.
- Samtidigt är det ett bra sätt att kontrollera så att hästen inte har sår eller skador eller är varm eller svullen någonstans. Benen är extra viktigt att kontrollera, samt huvud, rygg och buk.
- Det är också ett sätt att bli kompis med sin häst och lära känna den. Hästar som är vänner står ofta och kliar och gnuggar varandra i manen i hagen. Men du ska aldrig låta hästen klia tillbaka på dig, du är ju en ömtålig människa och ingen häst.
- Borstar man noggrant blir det en skön massage för hästens muskler. Hästar i frihet rullar sig i stället, dels för att få massage och dels för att leran skyddar mot insekter.
- Om hästen inte är alltför långhårig blir den blank och fin i pälsen när man ryktar med ryktborste och ryktskrapa.

9. OLIKA SORTERS RYKTSAKER (BORSTAR m m)

Borstarna brukar förvaras i en RYKTPÅSE, RYKTHINK eller RYKTLÅDA. Det är bra om varje häst har sina egna ryktsaker. Därför är det viktigt att man lägger tillbaka ryktsakerna i rätt påse när man har använt dem. Har man egna ryktsaker ska man inte använda dem till olika hästar som står på olika stall, eftersom de kan föra med sig smitta och sjukdomar mellan olika hästar.

Detta är de vanligaste ryktsakerna, i den ordning det kan vara lämpligt att använda dem. Man behöver inte alltid använda alla sorters borstar, utan det beror på hur smutsig, blöt eller långhårig hästen är.
SVETTSKRAPA - En rak eller böjd skrapa i plast eller stål. Den används för att ta bort vatten och svett från blöta eller svettiga hästar. Används bara på hals och kropp.
GUMMISKRAPA - En rund skrapa med handrem. Bara mjuka skrapor i gummi får användas på hästen, de i plast eller plåt är för hårda. Används på hals och kropp för att ta bort lösa hårstrån och lera. De är det bästa redskapet att använda när hästen fäller.
PIGGBORSTE - En ganska hård borste i plast med piggar. Bra på leriga, blöta eller mycket smutsiga hästar. Också bra för att ta bort lösa hårstrån (men hårstråna fastnar så man måste plocka bort dem från borsten ganska ofta), och intorkad svett. Eftersom den är hård så får den bara användas på hals och kropp (den är för hård för huvud och ben, och den drar bort för mycket tagel från man, pannlugg och svans). En del hästar gillar den inte eftersom den är hård, så borsta försiktigt med den.
MANKAM - En kam i plast eller metall som kan användas för att kamma ur hästens man och pannlugg. Var försiktig om den används på långa tunna manar, då är oftast fingrarna bättre att använda så att det inte ska lossa för mycket tagel. Man kan också använda en vanlig hårborste.
ROTBORSTE och ROTVISKA - En mjukare borste som man kan använda på hela hästen - huvud, hals, kropp, ben och även pannlugg, man och svans. Den är bra för att ta bort lös smuts, men blir lätt full av hårstrån när hästen fäller. Då kan man använda piggborsten för att göra rent den. Rotborsten har lite kortare och hårdare borst, och rötviskan har lite längre och mjukare borst.
PANNBORSTE - En liten mjuk borste, speciellt för hästens huvud.
RYKTBORSTE - En borste med mjuka korta borst och handrem. Används tillsammans med ryktskrapan och kan användas på hela hästen för att ta bort damm och lös smuts. Det kallas att rykta hästen. Om hästen har lång och tjock vinterpäls är det inte så stor idé att försöka rykta hästen eftersom borstens strån inte tränger igenom pälsen.
RYKTSKRAPA - En rund eller fyrkantig skrapa med handrem eller handtag. Den kan vara gjord i plåt, plast eller gummi. Är den gjord i plåt eller plast får den aldrig användas på hästen. Den används tillsammans med ryktborsten för att rykta hästen. Efter varje tag med ryktborsten på hästen, drar man av ryktborsten mot ryktskrapan så att den blir ren. Med jämna mellanrum tömmer man ryktskrapan genom att knacka den mot golvet. Pulvret som kommer ut på golvet från ryktskrapan kallas STÖV. När stövet är vitt så är hästen riktigt ren.
TVÄTTSVAMP - Kan användas för att torka rent runt ögon, näsborrar och mun. Ofta är det bättre att använda mjuk fuktig bomull runt ögonen, många hästar ogillar att man tvättar rent dem här, speciellt om man är oförsiktig.
FINGRAR och HÄNDER - Dina fingrar är det bästa redskapet att reda ut trassliga svansar med. När man har borstat hästen är det bra att avsluta med att känna över hästen med handen överallt, för att kontrollera att hästen är ordentligt ren och det inte finns smuts eller sår någonstans. Ta av handskarna när du gör det, annars kan du inte känna efter ordentligt.
HOVKRATS - Används för att kratsa hovarna på hästen.
HOVBORSTE - En liten hård borste som används för att ta bort smuts utanpå hoven.

10. HUR MAN BORSTAR HÄSTEN

- När man borstar hästen ska den vara uppbunden med grimma och grimskaft.
- Man ska hålla borsten i handen närmast hästens huvud.
- Tänk dig att du ska måla hästen med borsten, så att du borstar överallt. Ta 2-4 borsttag på varje ställe och var noga så att du inte missar någon yta.
- Hästen vill att man ska borsta långsamt, med långa, lugna och fasta tag.
- Det är viktigt att man borstar i hårens riktning så att man inte "luggar" hästen. Särskilt på bringan (framför hästens framben) och i flanken (mellan buk och bakben) växer hårremmen i stora virvlar.
- Hur hårt eller löst man ska borsta beror på hästen. Borstar man för löst kan det kittlas. Borstar man för hårt kan det göra ont på ömma muskler (om hästen har träningsvärk t ex, eller när den fäller vinter- eller sommarpäls på vår och höst kan en del hästar vara ömma i kroppen).
- Det beror också på vilken borste man använder. En mjuk borste kan man borsta hårdare med och lägga hela sin tyngd i borttagen. En hård borste måste man vara försiktigare med.
- Se hur hästen uppför sig, blir den grinig eller irriterad så borstar du för snabbt och stressigt ELLER för löst så att det kittlas ELLER för hårt så att det gör ont. Om hästen blir irriterad så finns det alltid en anledning - ta reda på varför i stället för att bli arg på hästen.
- Tänk på att om du flyttar på hästen så är det du som bestämmer - men om hästen lyckas flytta på dig så är det hästen som bestämmer, och det är inte så bra...

11. RYKTSCHEMA

- Börja med att gå in till hästen på rätt sätt, småprata och smek hästen för att få en bra kontakt.

- Är hästen blöt av regn eller svett, så kan man ta bort mycket av det blöta med en svettskrapa. Det går inte så bra att borsta en blöt häst, därför är det bättre att vänta tills den har torkat.

- Har hästen rullat sig och är lerig eller fäller, så är det bäst att börja med en gummiskrapa eller piggborste, för att få bort den värsta leran. Gummiskrapan är det bästa att använda om hästen fäller, och den är bra även till lera, om leran inte är för hård. Piggborsten är bättre om leran sitter mycket hårt eller om hästen har intorkad svett i hårremmen.

Börja på vänster sida och håll borsten i vänster hand. Börja att borsta längst upp på halsen, borsta hela halsen, bringan, manke och bog samt frambenen ned till framknäet. Eftersom både gummiskrapa och piggborste är hårda så kan man inte använda dem på huvud och nedre delen av benen. Borsta rygg och buk, var noga under buken där sadelgjorden ska sitta och hästen ofta är smutsig och lerig. Borsta länd, kors och bakbenen ner till hasen. Gå runt hästen och borsta likadant på andra sidan. Tänk på att följa hårens riktning.

- Kamma pannlugg och man försiktigt med mankammen. Är de långa och trassliga så är det bäst att reda ut dem med fingrarna. Kamma en bit i taget så att hela manen blir kammad ordentligt.

- Man kan använda rotviskan eller rotborsten för att borsta ur svansen. Då tar man hela svansen i handen och borstar ner strå för strå och avslutar med att borsta hela svansen hängande. Dock bör man undvika att borsta svansen, för att inte i onödan slita och tunna ur taglet i svansen.

Gå i stället igenom svansen "för hand": Ta hela svansen i vänster hand. Med högerhanden plockar du sedan en liten bit tagelstrån i taget, tills du har gått igenom hela svansen. Försök att trassla ut tovor, plocka eller skaka bort spån/halm/torv/hö/gräs som kan ha fastnat i svansen.

- Borsta av hela hästen med rotviska eller rotborste. Detta ska ALLTID göras när man borstar hästen. Börja med att borsta huvudet, har hästen en speciell pannborste kan man använda den, annars tar man rotviskan/rotborsten och är noga med att inte borsta hästen i ögon, näsborrar eller mun. Fortsätt överst på halsen på hästens vänstra sida, och borsta i samma ordning som med gummiskrapa/piggborste. Nu kan du också borsta manen och nederdelen av benen. I karleden är hästen ofta känslig, så använd en mjuk borste eller fingrarna där. Gör likadant på höger sida av hästen.

- Rykta hela hästen med ryktborste och ryktskrapa. (Detta kan vara svårt om hästen har för lång och tjock hårrem). Följ samma ordning som med rotviska/rotborste. Håll ryktborsten i handen närmast hästens huvud, och ryktskrapan i den andra handen. Borsta minst 2-4 gånger på samma ställe. Stryk av ryktborsten mot ryktskrapan mellan varje rykttag. Töm ryktskrapan då och då genom att stöta den mot golvet. När stövet är vitt är hästen ren!

- Torka rent runt ögon, mungipor och näsborrar om hästen är smutsig där. Använd bomull runt ögonen och en fuktad svamp runt mungipor och näsborrar. Känn efter med fingret så att hästen inte har foderrrester eller lera kvar i mungiporna.

- Avsluta med att känna över hela hästen med fingrarna, för att känna om den är ren överallt och inte har några sår, svullnader eller värme någonstans på kroppen. Eventuellt kan man torka av hela hästen med en mjuk trasa efteråt, för att få bort det sista dammet och få den glansig och fin.

- Kratsa hovarna med hovkratsen. Börja i trakten (längst bak i hoven) och kratsa framåt mot tån. Är hästen lerig utanpå hovarna kan man använda en hårdare rotborste eller en speciell hovborste för att få bort leran.

- Avsluta med att klappa hästen och tacka den för att den stått stilla.

 
 
Back to content | Back to main menu