Kvalitetsbedömning - Stall Callimac

Search
Go to content

Main menu:

Kvalitetsbedömning

Tips och råd > Unghästbedömning och tävlingar

KVALITETSBEDÖMNING

"Vill veta mer om kvalitetsbedömning för 4 åringen * vad skall man tänka på och hur viktigt är det att hästen kan sk. förlängda steg i rid provet. * Kan man själv som ägare/ryttare ställa upp och isåfall vad gäller?? *eller är det bara för riktigt efarna ryttare uppfödare osv..."

Hej!

Först lite allmän information om kvalitetsbedömning. Nu vet jag inte om du har en ponny eller ett halvblod, men jag utgår från att det är ett halvblod.

Kvalitetsbedömningar anordnas av de regionala avelsföreningarna och är avelsvärderande. Därför är det i första hand avsett för hästar med "godkänd" stam. Testet genomförs vid 3 stationer:

1. Hälsotillstånd. Bedömningen görs av en veterinär. Hon/han gör en medicinsk undersökning, kontrollerar hovarna, palperar skelett, leder och senor samt kontrollerar rörelserna på rakt spår i skritt och trav. Böjprov ingår inte. Hästen bör vara van att undersökas av främmande personer och i en främmande miljö. Hästen ska gå att visa vid hand i skritt och trav på rakt spår.


2. Exteriörbedömning och bedömning av gångarter. Hästarna visas upp två och två under ryttare i samtliga tre gångarter, i båda varven, enligt domarens anvisningar. Sedan sadlas de av (tag med en medhjälpare) och ställs upp framför exteriördomaren. Hästen ska röra sig i balans i samtliga gångarter, och i en för unghästen lämplig form. I trav och galopp ska hästen ridas på tygeln. Det domarna vill se är: trav på fyrkantsspåret (lättridning), 20 m volt i trav med övergång till skritt (valfritt lättridning eller nedsittning), variation av tempo och steglängd i trav på långsidor och diagonal (lättridning), fri skritt, skritt med lätt kontakt på serpentinbågar över ridbanan, galoppfattning från arbetstrav, arbetsgalopp på fyrkantsspåret (lätt sits eller nedsittning), 20 m volt i arbetsgalopp (lätt sits eller nedsittning), överstrykning i galopp, variation av tampo och steglängd i galopp utmed långsidorna (lätt sits eller kortare sträckor i nedsittning), arbetstrav på stora mittvolten med gradvis längning av hästens form genom att ge längre tyglar.


3. Hoppning. Hästen visas i uppsutten hoppning eller löshoppning. Väljer man löshoppning så ska hästen hoppa ett hjälphinder (bom 70 cm med avsprångsbom 50 cm framför) med ett galoppsprång (7,0 m) till oxer. Hinderhöjden på oxern är upp till 1,20 (max 1,30) och längden upp till 1,10 (max 1,20). Avståndet mellan hindren kan justeras, men om det blir kortare än 6,8 eller längre än 7,5 m så inverkar det negativt på betygssättningen. Ägaren/visaren och dess medhjälpare ska sköta hoppningen av sin häst och domarna ska bedöma hästen som den visas. Väljer man uppsutten hoppning så ska hästen hoppa följande hinder: Kombination koppelräck-koppelräck med 2 galoppsprång emellan (10,20 m), koppelräck på diagonalen samt en linje oxer-koppelräck med 21,5 m emellan. Hinderhöjder upp till 1,10 m och längd upp till 1,10 m. Hästen ska hoppas ur båda galopperna.

Så till dina frågor:

Naturligtvis kan man själv som ägare/ryttare starta hästen. Förutsättningen är att man klarar av att visa hästen i de moment som krävs. Alternativet är att anlita ett proffs, som sköter hela uppvisningen och hanteringen av hästen. Eller att hyra in någon som kan hjälpa till med de bitar man själv inte klarar. Det går ju t ex att visa hästen själv för veterinären och exteriörbedömning/gångarter, medan man anlitar någon annan som hoppar hästen.

Sedan beror det också på vad man har för slags häst, och vad man förväntar sig av bedömningen. Har man ett sto, som är tänkt att användas i aveln, eller en häst som ska säljas - ja, då vill man kanske se till att hästen får de bästa förutsättningarna för att få höga poäng, och anlitar därför ett proffs. Har man en valack som man har tänkt att behålla, och man känner att man klarar av både ridningen och hoppningen själv, utan problem, då kan man mycket väl visa hästen själv om man vill (då har ju inte heller poängen så stor betydelse).

För att få bra poäng på gångarterna, så ska hästen visa att den har god balans, kan bära sig själv och är reglerbar i både trav och galopp. Därför är det viktigt att visa att hästen både kan samla upp sig och länga steget. Variationen av tempo och steglängd är viktig!
Vill du veta mer om kvalitetsbedömningar, så hittar du reglementena här:

FÖR HALVBLOD:
http://www.asvh.se/unghast/allm.htm
(se länk i högerspalten på ovanstående sida)

FÖR PONNY:
http://www.ungponny.se/

 
 
Back to content | Back to main menu