Häst som vill falla i sär i galoppen - Stall Callimac

Search
Go to content

Main menu:

Häst som vill falla i sär i galoppen

Tips och råd > Hästens träning

Hur tränar man en häst som "faller isär" i galoppen?

Rent allmänt så kan man stärka hästens galopp genom att göra många galoppfattningar, både från trav och sedan från skritt, samt att rida många tempoväxlingar i galoppen. Förutsatt att det görs på rätt sätt, så att hästen fattar galopp från långsam trav och inte ökar tempot, gör sig lång, går mot hand eller kommer över tygeln i fattningen. Galoppen blir sällan bättre än fattningen. Har hästen svårt att bära sig i galoppen så är det bästa att öva många korta sträckor, där hästen inte hinner falla isär. Du kan också öva galopp i lugnt (viktigt!) tempo i uppförsbackar, där du ger hästen något längre tyglar och uppmuntrar henne att söka sig framåt nedåt, så att hon får ta i lite.

Men frågan är också VARFÖR hästen faller isär. Kan du hitta orsaken till varför hästen faller isär, så går det ibland att rätta till direkt.

Några vanliga anledningar:
1. Om hästen inte spårar, så faller den isär, sambandet genom ryggen fungerar inte. Detta är vanligare än man tror, och ibland kan det vara svårt att känna. Men man märker skillnaden när hästen börjar spåra, helt plötsligt hänger den ihop igen.
2. Går hästen i lite undertempo, långsammare än vad den klarar av (är musklad för), så tenderar galoppen ofta att bli fyrtaktig och hästen faller isär.
3. Hästen är över tygeln.
4. Är hästen för hög i formen (för sin utbildningsnivå) så "tappar" den ofta ryggen och faller i sär. Det kan hända även om huvudställningen är normal men nosen bakom lodplan.
5. För mycket i innerhanden. Det gör ofta att hästen faller framåt-nedåt och tappar balansen.
6. Hästen är inte tillräckligt musklad för att orka hänga ihop riktigt än. Då är övningarna som nämndes i inledningen bra.
7. En del travare och korsningar med travare kan ha svårt att galoppera lugnt utan att falla i sär och/eller bli fyrtaktig. Dock inte alla, och det går att förbättra men det kräver mycket uppbyggande arbete.
8. Hästen kan ha problem med t ex bakknän eller rygg.

Prova dig fram lite, ändra tempot och se vad som händer. Sen kan du ändra formen och se vad som händer, flytta framdelen aningen till höger och aningen till vänster. Känner du någon skillnad? Vad känns bäst? Det bästa är förstås om du tar din tränare till hjälp, en duktig tränare ser ofta direkt var felet ligger.

Om hästen blir lite obalanserad eller faller isär i galoppen, så är det svårt att göra en balanserad övergång till trav. När balansen i galoppen blir bättre, blir det också lättare att göra ett bra avbrott.

Några tips för att förbättra avbrotten rent allmänt:

1. Öva mycket tempoväxlingar i galoppen och gör många tempoväxlingar från mellangalopp till arbetsgalopp utan att bryta av till trav direkt efteråt (annars kan hon "koppla ihop" avbrottet till trav med tempominskningen och vilja "hoppa över" steget med arbetsgalopp).

2. Använd tygelhjälperna konsekvent för att hästen ska förstå lättare vad ryttaren vill. Minska tempot = då inverkar ffa yttertygeln, som ju reglerar tempo och balans. Bryta av till trav = mer inverkan med innertygeln.

3. Gör avbrottet till trav när balansen i galoppen är så bra som möjligt. Känner du att hon börjar "falla isär" eller gå emot hand när du förbereder avbrottet, så avbryt förberedelserna och fortsätt i galopp istället. Först när du känner att hon återfått balansen i galoppen och är stadig, så förereder du ett nytt avbrott.

4. Om hästen ändå "faller isär" i avbrottet så är det viktigt att fortsätta "rida". Ofta behöver man driva hästen framåt något steg (trots att man tycker att den "springer iväg") för att sedan fånga upp med MÅNGA UPPREPADE halvhalter, ända tills att balansen är återställd. Här är det viktigt att man själv rätar upp sig och kommer ner djupt i sadeln, och att skänklarna ligger intill hästen. Att hästen faller isär i avbrottet och rinner iväg i en överilad trav beror ofta på att den tappar bjudningen i avbrottet, och för att kompensera ökar den tempot i stället. Och då måste man driva den fram till bettet igen för att sedan så snabbt som möjligt fånga upp den.

5. När det gäller den väg som finns i många dressyrprogram: arbetsgalopp på fyrkanten - snett igenom i mellangalopp - övergång till arbetsgalopp innan bokstaven - övergång till trav vid bokstaven, så är det många hästar som efter ett tag lär sig att den ska bryta av till trav när de kommer fram till spåret och därför förekommer ryttaren. Då kan det vara bra att i stället öva: arbetsgalopp - vända snett igenom i mellangalopp - övergång till arbetsgalopp innan bokstaven - fortsätta i förvänd galopp ett par språng på fyrkantsspåret (eftersom det är på rakt spår så är det inte något svårt för hästen, bara ryttaren "sitter kvar" för den galoppen och understöder hästen) - övergång till trav innan hörnet. Dessutom är det bra att ofta vända snett igenom i arbetsgalopp, utan att öka till mellangalopp.

 
 
Back to content | Back to main menu